Motorolje

Motoren din inneholder motorolje som smører motorens bevegelige deler, renser for smuss og sotpartikler og kjøler ned og transporterer varme. Motorolje er et "ferskt produkt" som over tid blir dårlig og må byttes ut. Det sies ofte at det er på tide å skifte både motorolje og oljefilter etter hver 1200 - 1500 mil. Men hvis du kjører bil med dieselmotor er det mindre tid mellom byttene. Les bilens bruksanvisning om hva som gjelder din bil for å sikre at du bytter ofte nok. Her på mekster.no kan du enkelt finne riktig motorolje til bilen din!

Vanlige spørsmål

Rutenett
sort-descending

Smoer Motoren motorolje

Hva er motorolje?

Motorolje er et smøremiddel til forbrenningsmotorer. En motorolje må alltid være flytende slik at den kan pumpes ved lav temperatur og samtidig kunne danne en smøring ved høy temperatur. Det kan sies at motorolje har fem hovedoppgaver:

  • Oljen smører motorens deler og gjør at motoren kan fungere friksjonsløst og unngå slitasje som oppstår når metallmuttere mot et annet metall.
  • Motoroljen holder motoren fri for skadelige avfallsstoffer og fungerer som rengjøringsmiddel. Når man har hatt samme olje i en bil over lengre tid, kan man se at olje har blitt mørkere fra å ta opp sotpartikler.
  • Motoroljen har en kjølefunksjon som får oljen til å frakte bort varmen.
  • Oljen beskytter motorens indre deler mot korrosjon (rust).
  • Oljen reduserer vibrasjonen i motoren og som igjen fører til at motorlyden dempes.

Hvorfor skifte olje?

Som tidligere nevnt har motoroljen en rensefunksjon, i mellomtiden samler oljen sotpartikler og andre avfallsstoffer, og får dermed dårligere oppdrift, kjøle- og smørekapasitet. Oftest når man skifter motorolje, velger den også å bytte oljefiltre, I oljefilteret samles smuss og biprodukter. Ved å skifte oljefiltre samtidig, holder du motoren i beste stand. Hvis du ikke bytter motorolje regelmessig, kan det føre til alvorlige problemer med bilen din, som i tillegg er dyre å reparere.

Når skal du bytte motorolje?

Alle bilprodusentene angir et anbefalt serviceintervall for å oppnå riktig beskyttelse og ytelse i motoroljen. Du finner det anbefalte oljeskiftområdet for din bil i håndboken som du vanligvis finner i hanskerommet. Før en bil settes opp, kan rekkevidene variere, og du må kanskje bytte olje oftere enn når motoren settes opp. Noe som også kan bidra til at man må skifte olje oftere er om man har en aggressiv kjørestil eller om bilen brukes på en måte som ikke teller som daglig kjøring, for eksempel ofte står stille i lange bilkøer. Det sies vanligvis at en god rekkevidde mellom oljeskift vanligvis står på ca. 1 200 miles, men for biler med dieselmotor må man skifte betydelig oftere.

Langlivsolje

Longlife olje kom på 1990-tallet og betyr at olje har et lengre bytteområde. Før du velger en langlivsolje, er det viktig å sjekke inn bilens instruksjonsbok hva produsenten foreskriver. Med vanlig motorolje anbefaler de fleste produsenter å bytte hver 1.200 miles, men med den lange livsoljen kan man vente med å bytte uansett opp i 3000 miles. Noe du bør vurdere hvis du ønsker å kjøpe lang levetid olje er at det ikke liker kaldstart. Med andre ord må du ha tilgang til en motorvarmer når det er kjølig ute.

Velg riktig motorolje

Det er viktig å alltid bruke en olje som har de samme spesifikasjonene som bilprodusenten har spesifisert. Det kan være vanskelig å vite hvilken olje du skal velge, så la oss hjelpe deg, skriv inn nummerskiltet ditt i vårt regnummersøk høyere opp på siden, så får vi frem oljen som passer din bil best. I tilfelle usikkerhet, kan du alltid kontakte vår kundeservice, det kan hjelpe deg med å finne riktig olje for bilen din. Et tips kan være å alltid ha en dunk med motorolje hjemme i tilfelle du trenger å fylle på eller glemme hvilken olje det er som passer bilen din.

Kontroller motoroljen

Både gamle og nye biler forbruker olje, derfor er det godt å ta vane med å alltid sjekke oljen når du fyller på bilen eller fyller på spylevæske. For å sjekke motoroljen, gjør du følgende:

  • Slå av motoren.
  • Vent noen minutter for at oljen skal kunne sirkulere tydelig i motoren.
  • Trekk ut av oljepinnen.
  • Tørk oljepinnen med papir og legg den tilbake helt ned.
  • Trekk pinnen opp igjen og kontroller hvor mye du trenger å fylle på ved å lese pinnen. Mest vanlig er at det er ca. 1 liter olje mellom de øvre og nedre linjene på staven.
loader
Laster...